Najnovije funkcije za programere koji koriste Android Oreo i Pie

Od KitKat-a do Lollipopa, Marshmallow-a do Nougat, svaka verzija Androida mijenja ponašanje načina rada vaših aplikacija. Dokumentacija ovih promjena lako je dostupna potrošačima, ali za programere aplikacija detaljne informacije o implikacijama svake verzije manje su prevladavajuće. 

  

Bez obzira na promjene ili ispravke koje je Android uveo, programeri moraju dizajnirati svoje aplikacije kako bi nastavile raditi na isti način sa netaknutom funkcionalnošću za korisnike. Evo kratkog degustatora za programere oko Android Oreoakoji je sada u našem portfelju uređajai novih nadolazećih funkcija na Android Pie. 

  

Android Oreo 

  

Android 8.0 ili Android Oreo (API nivo 26 i 27) uključuje razne promene sistema i API ponašanja. Većina ovih promjena utječe na sve aplikacije, bez obzira na to koja verzija Androida cilja. Na primjer: 

  

Da bi se poboljšao vijek trajanja baterije, u Oreu je uvedeno nekoliko pozadinskih ograničenja koja smanjuju ono što aplikacija može raditi u pozadini, na primjer, njezinu sposobnost da drži brave ili pokrene usluge. 

Unutar Android 8.0 (API nivoi 26 i 27) API-ji lokacije primili su nekoliko promjena što znači da će aplikacije koje nadgledaju lokaciju uređaja trebati ažurirati. 

Obavijesti su primile promjenu načina na koji rade i administratori će morati osigurati da sprječavaju korisnike da neprestanoodbacujuobavijesti. 

 

Android Pie 

  

Android 9 ili Android Pie također se usredotočuju na poboljšanje upravljanja energijom uređaja, pomažući da se sistemski resursi učine dostupnim aplikacijama koje im najviše trebaju. Dodatne promjene uključuju: 

  

Android 9 ograničava pristup pozadinskih aplikacija senzorima uređaja, ograničava informacije preuzete putem Wi-Fi skeniranja i sadrži nova pravila dozvole i grupe dozvola vezane za telefonske pozive, stanje telefona i skeniranje Wi-Fi-ja. 

Uvođenje Buketa pripravnosti aplikacija koje mogu dodatno utjecati i ograničiti kako se vaša aplikacija ponaša kada je u pozadini. 

Android Enterprise predstavlja poboljšanja u načinu konfiguriranja zaključanog ekrana, što znači da mnogi kupci mogu zaobići prilagođene pokretače. Također, nova funkcija Ephemeral korisnika može pružiti rješenje za mnoge implementacije u kojima krajnji korisnici dijele uređaje. 

Uz sve promjene na Androidu, morat ćete osigurati da se vaša aplikacija pokrene onako kako se očekuje. Da biste to učinili, predlažemo da izvršite sljedeće korake: 

  • Pregledajte logiku svoje aplikacije i uvjerite se da poštujete preporučene korake za prilagođavanje novih Android ograničenja. 
  • Provjerite da vaša aplikacija pokazuje ponašanje koje očekujete i na Oreo i Pie. 
  • Razmislite o korištenju davatelja fusednih lokacija (FLP) ili geofitingu za rukovanje slučajevima korištenja koji ovise o trenutnoj lokaciji korisnika. 

Ako ste programer zainteresirani za najnovije Android nadogradnje, možete saznati sve o promjenama ponašanja na Android Oreo i Pie u detalje na Sydney APPFORUM od 13-14Augusta 2019. 

 

Za nabavku Zebra terminala sa operativnim sistem Android  obratite se na mejl kenan.husic@spica.com.

SHARE