Najbolje WMS prakse: Izazovi pri implementaciji WMS rješenja, te kako ih riješiti

Implementacija modernog rješenja za upravljanja rada u skladištu (WMS) može unaprijediti vaše poslovanje i funkcionalnost lanca opskrbe. I dok mnoge WMS aplikacije nude različite prednosti i mogućnosti, svi imaju slične izazove pri implementacijij i Go Live planovima. Voditelji logistike i lanca opskrbe se moraju bolje upoznati sa izazovima uvođenja WMSa i najboljim praksama, kako bi njihovi projekti prošli što uspješnije.

Zajednički izazovi pri Go Live aktivnostima

Prije detaljnijeg pregleda najboljih WMS praksi, za uspješnu instalaciju i Go Live aktivnosti, voditelji projekta moraju upoznati najčešće izazove pri WMS implementaciji:

  1. Potražite drugo mišljenje. Često imamo slučaj da inhouse ekipa nema dovoljno iskustva pri vođenju sličih projekata. To je razlog, zašto je korisno potražiti stučno mišljenje, kako bi nam “otvorili oči” za detalje na kojie nismo planirali. Potražite vanjske savjetnike ili kolege logističare koji su spremni podijeliti svoje mišljenje i iskustvo sa svojih projekata.
  2. Software koji smo odabrali ne zadovoljava se naše poslovne potrebe. Danas na tržištu imamo veliki broj različitih rješenja, koji nude i široki spektar funkcionalnosti, od kojih mnoge niti ne trebate. Ali često rješenja “off the shelf” ne zadovoljavaju vaše specifične potrebe, pa je potrebno prilagoditi rješenje ili proces. Svakako, svaka dorada znači dodatne troškove, tako je potrebno naše zahtjeve točno definirati unaprijed, te naći rješenje koje će moći pokriti naše potrebe na zadovoljavajući i ekonomičan način.
  3. Održavanje sistema može dodatno podignuti troškove implementacije. Ovisno o kompaniji, procesima, drugim IT rješenjima koji se uvezuju (ERP, TMS, ePOD, BI) dugoročno trošak održavanja može uveliko utjecati na TCO cijelog projekta. U analizi implementacije, odredite svoje buduće troškove održavanja, nadogradnji i prilagodbe rješenja vašim potrebama. Vaša kompanija se razvija, tako će biti potrebno razviti i WMS rješenje koje će moći pratiti vaše procese.
  4. Nerealističan vremenski plan implementacije. Implementacija WMS rješenja je jako zahtjevan projekt, koji se mora uvezati na postojeće procese, i važno je postaviti realan plan, koji će implementacijska ekipa moći ostvariti. Često projekt propadne prije nego je zaživio, samo zato jer nismo imali dobar plan ili smo imali nerealistična očekivanja.
  5. Slabo razumijevanje poslovnih procesa, funkcionalnosti i mogućnosti odabranog rješenja. Velik i čest problem pri implementaciji WMS rješenja nastaje kada ekipa koja odabire softver nije dobro pripremila projekt, ne razumije svoje procese i funkcionalnosti WMS rješenja. U tom dijelu, iskusni partner može pojasniti na koji način će odabrano rješenje utjecati na poslovne procese, ljude i kompaniju. Špica International u tom djelu nudi pripremu analize poslovnih procesa i popis svih važnih funkcionalnosti WMS rješenja, koje su potrebne za vašu kompaniju.
  6. IT infrastruktura nije spremna za novi sistem. Često kompanije da će WMS sam riješiti njihove probleme u skladištu, te sav projekt budget planiraju prema WMS softveru. Da bi naš WMS projekat bio uspješan, IT infrastruktura je jednako važna kao i sam softvare. Da li imate server infrastrukturu koja može podržati rad vašeg WMSa, da li WiFi mreža i terminali podržavaju rad na odabranom WMSu? Sve poteškoće sa IT infrastrukturom mogu otežati rad na rješenju, i u konačnici negativno utjecati na uspješnost cijelog projekta. Špica nudi različite usluge, kako bi svojim strankama omogućila rješenja na ključ, ili čak možete koristiti naše resurse kroz Cloud rješenja i najam opreme.
  7. Otpornost zaposlenih prema promjenama. Zaposleni su važna karika cijelog projekta, i nemogućnost da ih motiviramo, slaba komunikacija prednosti novog sistema i slabosti starog može dovesti do odbojnosti prema novom rješenju. To rješavamo kroz treninge, koji detaljno ulaze u procese, novi način rada, novu opremu, i traje nakon Go Live datuma.
  8. Voditelji projekta često zapostave dio treninga kako bi imali bržu implementaciju. Najvažniji izazov je trening novih korisnika. Ako taj dio zapostavnimo, projekt teže zaživi, te povrat investicije (ROI) traje duže od očekivanog.

Špica je razvila najbolje WMS prakse, kako bi vaš WMS projekt prošao bezbolno i bio na vrijeme

Kroz gore opisane izazove, više od 3000 uspješno završenih projekata smo u Špici pripremili detaljne procese, kako bi stvorili snažne projektne ekipe, ostvarili kvalitetno planiranje, kako bi naši projekti bili završeni na vrijeme i kako bi nove ekipe prihvatile rješenje na najbolji mogući način.

Sistem često ovisi i o 3rd party integracijama, ali naša ekipa u regiji ima osim Microsoft Navison i SAP akreditacije puno iskustva sa manjim, lokalnim ERP rješenjima da i taj dio rješavamo na najbolji način.

Kako bi sam projekt bio uspješan, ciljamo da Go Live uvijek radimo u vrijeme kada stranka ima najmanje posla u skladištu.

Odluka, koji WMS izabrati nije jednostavna, zato smo vam pripremili različite alate koji će vam pomoći pri traženju rješenja i implementaciji.

Za više informacija, kontaktirajte nas na dario.radosevic@spica.com

SHARE