Koliko vas zaista košta inventura?

Popis osnovnih sredstava nužno je zlo i trošak za mnoge kompanije. Ali ovaj se trošak može uveliko smanjiti  uz pomoć modernih tehnologija.

Znate koliko Vas zapravo košta inventura? Jeste li sigurni da ste razmotrili sve aspekte?

Da vidimo što Vam je potrebno za uspješno izvršavanje vaše inventure. Fokusirat ćemo se samo na osnove, odnosno samo jedan popisivač, jedan administrator sistema i jedan terminal. Naravno, te vrijednosti ćete umnožiti u skladu s vlastitim potrebama.

Krenimo od opreme. Mobilni terminal zahtijeva ulaganje od 400 € i više, ovisno o modelu za obavljanje inventure. Nešto novca možete uštedjeti korištenjem mobilnog telefona i odgovarajućeg softvera umjesto namjenskog terminala, ali i u ovom slučaju morate računati na cijenu softvera od oko 150 eura. Izrada inventura s mobilnim telefonom koji koristi kameru za čitanje i identificiranje barkodova također ima neke nedostatke kojih treba biti svjestan – izoštravanje koda traje neko vrijeme, eliminiranje “pucanja” udaljenih kodova, ukratko, ušteda ispod crte nije baš velika kada jednom dodano dodatno utrošeno vrijeme.

Hardver i softver za nošenje zaliha sa sobom nose troškove korisničkih licenci, oko 90 eura po licenci – ali trebate najmanje dvije – za administratora i popisivača. Prvi određuje prava drugog na ono što može učiniti u popisu stanovništva – npr. kretanje imovine, preimenovanje, ručni inventar itd.

Frontman Find možete dowloadati na: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.spica.FindDroid&hl=sl

Prije provođenja inventure također se mora provesti obuka administratora i popisivača. Obuka unutar poslovnog objekta jer oko 280 eura, a iznos se prepolovi ako se provede obuka na daljinu. Ljubazno Vas pozivamo da pogledate prezentaciju kako aplikacija djeluje prije pohađanja škole.

Odlučite se možda za najam opreme

Alternativa koja čini inventuru vrlo jeftinom je iznajmljivanje opreme. Naročito ako inventuru radite samo jednom godišnje, kako je to određeno zakonom. U ovom slučaju vaš je trošak za iznajmljivanje terminala od oko 50 € po terminalu sedmično, kao i trošak zakupa cloud softvera. Naknada za licencu uključuje hosting, održavanje, besplatne nadogradnje i pomoć udaljenog supporta usluga. Troškove izvođenja obuka svakako treba uračunati, posebno ako se prvi put provodi inventura.

Izuzetna ušteda vremena

Proračun povratka ulaganja u uspješnu inventaru naravno ide u korist kombinacije opreme za izdavanje i softvera u cloudu. Ipak, vrijedno je odlučiti se za namjenska rješenja s inventarom, jer ona u praksi štede puno vremena u usporedbi s iznajmljivanjem opreme, doštampavanjem etiketa i dodatnim unosom sredstava u sistem. Do 70%! I ne zaboravite na sinergističke efekte u drugim oblastima. Popis softvera ne samo da će vam uštedjeti puno vremena za izvođače, već i za računovodstvo. Međutim, možete izračunati koliko košta svaki pojedinačni zaposlenik i koliko je moguće eksterno računovodstvo.

Za više informacija obratite se na: Kenan.Husic@spica.com

+387 33 765 285 ili + 387 62 105 824

Ukoliko mislite da je vašem kolegi interesantna tema popisa osnovnih sredstava molim Vas da mu proslijedite ovaj članak.