Kako pratiti osnovna sredstva u malim poduzećima?

Sustav za praćenje osnovnih sredstava olakšava upravljanje sredstvima kao što su primjerice mobilni uređaji, laptopi, vozila, kopirni uređaji ili alat. Implementacija rješenja za praćenje sredstava može se činiti kao veliki izazov, ali ne treba biti tako. Četiri koraka koja ćemo navesti pomoći će pri izbjegavanju poteškoća kod implementacije rješenja za upravljanje sredstvima i na taj se način čitavo poduzeće može posvetiti svakodnevnim obavezama.

  1. Procijenite svoje potrebe

Ako vaši zaposlenici bespotrebno provode provode produktivno vrijeme tražeći stvari kao što su mobiteli, laptopi i bilo koje drugo osnovno sredstvo ili troše novac na nadomještanje izgubljenih stvari, vrijeme je da razmotrite implementaciju rješenja za praćenje sredstava. Ako trenutno koristite Excel ili Access baze podataka za upravljanje sredstvima, vrijeme je da se prebacite na sustav za praćenje sredstava. Prepoznavanjem prioritetnih zahtjeva za upravljanje sredstvima, izbjeći ćete instalaciju previše softvera u prekratkom vremenu.

2. Odobrenje uprave

Jednom kada shvatite što su vaše potrebe vezane za upravljanje sredstvima, te ćete ideje trebati dobro predstaviti upravi kako bi dobili njihovo odobrenje. Međutim, vlasnicima malih poduzeća, ovo možda i neće biti potrebno. Bilo da vaše ideje trebate predstaviti ili ne, važno je naglasiti sve trenutne probleme (izgubljena sredstva ili novac potrošen da ih nadomjestite) i zašto baš trebate sustav za upravljanje sredstvima. Napraviti korak dalje bez odobrenja moglo bi dovesti do uzaludnog trošenja vremena s vaše strane.

3. Raspodjela resursa

Nakon što nadležnima predstavite svoj slučaj (ako je to potrebno), važno je odrediti ukupan proračun dostupan za implementaciju sustava za upravljanje sredstvima. To je neophodan korak, budući da će igrati važnu ulogu u donošenju odluke pri odabiru rješenja koje ćete kupiti. Proračun nije jedini resurs koji trebate uzeti u obzir. Preporučamo da također razmislite koliko će se zaposlenika trebati posvetiti tom projektu, te koja će biti njihova zaduženja u procesu implementacije.

4. Odaberite adekvatno rješenje

Nakon što ste odredili koje su potrebe za upravljanje osnovnim sredstvima u vašem poduzeću, raspravili o tome s upravom, te odredili proračun, vrijeme je da počnete istraživati rješenja. Dostupna su brojna rješenja za praćenje sredstava po različitim cijenama, a svako od njih uključuje različite značajke.

Uz sustav Frontman Asset možete pratiti sredstva po lokaciji kao i trenutan status prijave i odjave. Također, možete provoditi redovno zakazivanje održavanja sredstava i imati uvid u povijest transakcija svakog pojeding sredtva. Rješenja za praćenje sredstava pojednostavljuju proces upravljanja sredstvima i smanjuju troškove pa novac možete iskoristiti na najbolji mogući način.

5. Instalacija rješenja

Ovisno o vašem izboru rješenja proces instalacije bit će drugačiji. Pri implementaciji Frontman Asset rješenja instalacijski čarobnjak omogućuje nevjerojatno jednostavno povezivanje sa softverom. Ako naiđete na poteškoće prilikom instalacije nemojte se obeshrabriti jer postoji mogućnost obuke za pomoć pri instalaciji, postavljanju baza podataka i pregledu ključnih značajki.

Tako je i u UniCredit Bank Srbija Igor Marinković, zadužen za IT sektor za sustav rekao: ‘Popis smo skratili s 45 na 15 dana, a za obuku popisne komisije trebali smo 5 minuta.

Jednom kada se odlučite na implementaciju sustava za praćenje osnovnih sredstava, gore navedene taktike olakšat će proces tako da možete bezbrižno krenuti na rješavanje sljedećeg zadatka u vašem poduzeću. Za više informacija svakako nas kontaktirajte.

SHARE
A salesman minus enthusiasm is just another clerk