Kako izabrati veličinu Barkod simbola?

Kada štampate barkod sa uređajem slabije rezolucije, najvažnije je odabrati pravu veličinu barkoda kako bi isti bio čitljiv barcode skeneru. Na primer, ako koristite termalni printer sa rezolucijom od 203 dpi ili 300 dpi, sljedeća uputstva bi se morala praktikovati kako bi se osiguralo da neće biti problema prilikom skeniranja.

Horizontalna veličina barcode simbola bez obzira na tip simbola i količinu kodiranih podataka može se odrediti pomoću modula-x, koji određuje širinu najmanjeg elementa u simbolu koda.

Kada modul-x nije prilagođen rezoluciji printera, dolazi do odstupanja u horizontalnoj strukturi ispisanoga barcoda, koji je teško detektovati golim okom. Takvo izobličenje barcoda će najvjerovatnije uzrokovati teško ili nemoguće skeniranje. Prilikom kontrole možete se oslanjati na skeniranje barcode skenerom ili aplikacijom na mobilnom telefonu, tako da dobijate informacije o tome kako će se određeni simbol koda ponašati s drugom vrstom skenera.

Pogodni su samo oni moduli-x koji imaju tačnost veličine svakog elementa u termalnoj glavi printera.

Slaba čitljivost simbola barkoda se izbjegava ako je modul-x prilagođen rezoluciji printera. U takvom slučaju potrebno je već poznavati rezoluciju uređaja za štampanje u fazi projektovanja i prilagoditi veličinu modula-x u simbolu barkoda. Tipične veličine su 0,25 mm, 0,375 mm, 0,417 mm i 0,5 mm, ali nisu sve prikladne za svaki štampač. Moduli modula-x 0,25 mm i 0,5 mm su univerzalni i kompatibilni su sa svim rezolucijama štampača.

Simboli sa velikim modulom-x su robusni i otporni na razne smetnje koje se mogu pojaviti tokom proizvodnje.

Naravno da male vrijednosti treba izbjegavati. Međutim, pošto je prostor barkoda često ograničen, upotreba malog modula-x je često privlačnija opcija. Znate li kada malo postane premalo? Kada je u pitanju postavljanje internog sistema za štampanje barkoda, najvažnije je provjeriti jesu li su barkodovi prikladni. To je u potpunosti moguće samo provjerom barkoda čitačem. Na taj način možete blagovremeno otkriti potencijalne nedostatke i spriječiti probleme s neadekvatnim kodnim simbolima koji su dublji u lancu opskrbe.

Za više informacija pošaljite upit na kenan.husic@spica.com

SHARE