Kako će Blockchain promijeniti vaš lanac opskrbe i cijelu logističnu industriju

pravljanje lanca opskrbe u današnje doba je jako kompleksna zadaća. Ovisno od vašeg proizvoda, lanac opskrbe se može proširiti na različite procese i kroz različite lokacije (lokalno, regionalno, internacionalno). To znači punu mapu različitih naloga i računa, različite dokumentacije i uključenih ljudi i odjela, kao i trajanje kroz duži period (mjesecima ili godinama). Zbog te kompliciranosti procesa, kao i zbog nedostatka transparentnosti našeg lanaca opskrbe, postoji potreba za uklanjanjem barijera i nepotrebnih koraka/aktivnosti u tom procesu. Većina sugovornika na temu Blockchaina misli da ta tehnologija može upravo taj problem riješiti i transformirati logističnu industriju kao i cjelokupni lanac opskrbe.

Pogledamo malo detaljnije, u čemu je problem današnjeg SCMa, te na koji način Blockchain može pomoći pri otpetljavanju kompliciranog lanca opskrbe.

Današnji lanac opskrbe ima neke osnovne probleme…

…koji se vuku već dugo vremena, a SCM je jedna od rijetkih industrija koja još nije doživjela veliku transformaciju kroz digitalne tehnologije (većina kompanija u BIH, ali i na svjetskom nivou još koristi olovku i papir ili obične Excelice). Procesi su ostali nepromijenjeni, ali zbog globalizacije i drugih tehnologija se lanac opskrbe razvio u nevjerovatnu kompleksnost. Koristimo različite oblike transporta (cestovni, brodarski, željeznički), razvojem računala smo prešli na digitalni oblik dokumenata, a razvojem trgovine smo proizvodnju preselili na različite krajeve svijeta.

Sve to doprinosi današnjoj kompleksnosti lanca opskrbe.

Zbog manjka transparentnosti u tom sistemu, jako je teško dobiti informacije o vrijednosti proizvoda. Također, jako je komplicirano pratiti porijeklo robe, pogotovo u situacijama kada imamo neetične prakse ili radimo sa krivotvorenom robom. Neučinkoviti smo i kada je potrebno povezati različite sudionike lanca opskrbe (distributere, trgovce, proizvođaće, dobavljače), kako bi razmijenili informacije o tome što tko treba, kada i u kojoj količini.

Što je Blockchain tehnologija, i kako može riješiti naše probleme u SCMu?

I dok većina poznavatelja Blockchaina ga veže samo uz Bitcoin i kripro/virtualne valute, je ustvari Blockchain puno šira tematika — transparentni, distribuiran i digitalni način pohrane podataka (digitalna baza podataka/”digitalna knjiga” —LEDGER) — koji ima jako široku primjenu i može se koristiti prilikom različitih razmjena (exchange) dokumenata, ugovora (contracts), praćenja tih događaja, i naravno plaćanja i naplate. Pošto se svaka transakcija prati i zabilježu u tzv. Blocku, i kroz mnoge kopije u svakoj bazi podatka, koje su podijeljene na različite Nodove (računala), je taj proces u potpunosti sljedljiv i transparentan. Također, cijeli proces, i svi podatci su jako sigurni pošto svaki blok ima vezu sa onim prije njega i sa sljedećim. Ne postoji centralni nadzorni sistem (kao što imamo banke i poreznu upravu) nad tim procesom, a sistem je veoma skalabilan i učinkovit.

Zbog gore navedenih funkcionalnosti, Blockchain može povećati učinkovitost i transparentnost lanca opskrbe, te pozitivno utjecati na sve procese, od skladištenja, do dostave i naplate.

Zapovijedni lanac, lanac odgovornosti je važan u puno stvari, a baš Blockchain ima to zapisano u svojem kodu.

Sve osnove koje su potrebne za stabilnost i integritet u lancu opskrbe imamo u Blockchainu. Omogućava nam da postignemo konsenzus u komunikaciji i povjerenje za sve sudionike, kao i sve potrebne informacije, pošto svi sudionici imaju pristup istoj bazi/ledger. Svi u tom lancu mogu vidjeti podatke o sredstvima, kao što su vlasništvo, atribute. Svi zapisi su trajno u bazi i nemogu biti izbrisani/manipulirani, što je također veoma važno za učinkovit lanac opskrbe. Sjetite se samo zabrane uvoza jabuka u Rusiju, i što je sve predhodilo tome, pa ćete dobiti jasnu sliku o današnjem lancu opskrbe i koje probleme Blockchain rješava.

Primjeri upotrebe Blockchain tehnologije u lancu opskrbe

Blockchain omogućava jednostavno slanje financijskih resursa bilo gdje u svijetu, bez potrebe da koristimo tradicionalni način preko banaka. Slanje novca je praktično za kompanije, zbog globalne komunikacije.

Točno na taj način Tomcar, australski proizvođač automobila plaća svoje dobavljače, preko Bitcoina.

U prehrambenoj industriji, je imperativ lanca opskrbe da imate točne podatke i mogućnost praćenja svih proizvoda u svakom vremenu i na svakoj lokaciji, od proizvodnje, do police i kupca. Iz tog razloga Walmart koristi Blockchain da prati porijeklo svježe hrane iz Kine, a u Blockchainu prate od kuda je porijeklo mesa, gdje i kada je bilo obrađeno, gdje se pakira i kada je bilo prodano i gdje. Unilever, Nestle, Tyson i Dole također koriste Blockchain za slične potrebe.

BHP Billiton, najveća kompanija na području rudarenja, koristi Blockchain da bolje prati podatke i komunikaciju sa svojim dobavljačima. Ne samo da su podigli svoju učinkovitost interno, nego im je nova tehnologija omogućila i bolju komunikaciju sa svojim partnerima.

De Beers, dijamantni gigant koristi Blockchain tehnologiju za praćenje dijamanata od točke izvora do točke prodaje krajnjem kupcu. To im osigurava da se zaštite od negativnog publiciteta, i opasnosti da rade sa netransparentnim dobavljačima (npr. ‘blood diamonds’), te osiguravaju da njihovi kupci imaju samo provjerene proizvode.

Postoji nekoliko supply chain startupova kao što je Cloud Logistics, koji koristi Blockchain u lancu opskrbe da povećaju učinkovitost i smanje troškove za supply chain industriju, a novi brzo nastaju.

Članak smo preveli sa Forbes.com

VIADario Radošević
SHARE