Kako bolje iskoristiti prostor u skladištu – savjeti!

Report 2018 State of Logistics Report, javlja da se skladišta i poslovni modeli u logistici razvijaju neslućenom brzinom. Mobilne i cloud tehnologije su u nosioci tog razvoja, jer omogućavaju lakše praćenje i vidljivost, a proizvodi moraju biti dostupni u što kraćem roku. Povećani promet iziskuje i povećanu potražnju za prostorom za skladištenje, a izvještaj kaže da trenutno nedostaje preko 2 miliona skladišnih radnika u industriji. Kako bi vam pomogli pri boljem planiranju i iskorištavanju skladišnog prostora, pripremili smo nekoliko savjeta za vas.

Poor Warehouse Utilization Increases Expenses

Slaba iskorištenost skladišnog prostora je jedna od najvećih briga voditelja SCM procesa i resursa u zadnjem desetljeću. Način rada u skladištu, procesi zaprimanja, uskladištavanja i pripreme robe, upravljanje ljudskih resursa su enormno napredovali u zadnjih nekoliko godina. Sve se to događa istovremeno sa razvojem multi channel trgovine, gdje iskustvo kupca, i njegovo zadovoljstvo predstavlja top prioritet cijele logistike.

Sve to dovodi do kompleksnijeg rada u skladištu, povećava troškove i smanjuje dostupan prostor. Iz tog razloga, voditelji skladišta se često okreću novim standardima, kroz korištenje tehnologije pokušavaju povećati učinkovitost i dostupan prostor.

Rješenje je da koristimo nove tehnologije

Nove tehnologije i automatizacija procesa u skladištu vam mogu pomoći da povećate učinkovitost vašeg skladišta; smanjte troškove i potrebu za novim resursima – Razvojem cloud tehnologija i big data modela, svaki manager može skupiti potrebne podatke u realnom vremenu kako bi mogao učinkovitije planirati, smanjiti nepotrebne zalihe, kako bi postigli optimiziran lanac opskrbe, i dizajn svojeg skladišta (ABC analiza, zonsko skladištenje, automatska preskladištavanja, mikrolokacije…). Još jedna od specifika današnjeg poslovanja, je da je promjena konstantna, tako da i vaše skladište mora biti lean, sposobno odgovoriti na sve zahtjeve tržišta.

Najbolje prakse za optimizaciju prostora u skladištu

Koristeći Big Data i analitičke modele, kao podršku omnichannel lancu opskrbe, skladište postaje važan dio tog procesa, koji kreće od distribucijskog centra, skladišta, dostave, trgovine pa do krajnjeg kupca. Svi podatci su danas dostupni u realnom vremenu, i mogu pomoći voditelju skladišta da lakše planira svoje potrebe. Također, unutar skladišta Big Data nam može pomoći da analiziramo i pratimo učinkovitost rada i procesa u skladištu. Tako možemo real time testirati i izabrati najbolje prakse i procese, kako bi povećali učinkovitost, učinkovito umanjili potrebu za nepotrebnim, time consuming aktivnostima i ubrzali prolazak robe kroz skladište (obrat zaliha). Automatika i roboti mogu se koristiti (trošak nije tako visok, kao nekada) da preuzmu neke procese, za koji bi trebali više radnika ili vremena, da prenose količinski, težinski, težu robu, te na taj način omogućavate da iskoristite više/udaljenije lokacije bez ugrožavanja sigurnosti svojih radnika.

Kao što smo objasnili, LEAN lanac opskrbe, mogućnost praćenja i učinkovito upravljanje zalihama su kljućni pri optimizaciji prostora u skladištu. Naravno, uvijek možemo naći nekog asa iz rukava, ali u većini slučajeva ovi koraci su najbolji put prema cilju:

 1. Povećajte točnost svojih planova, koristeći real time podatke o sredstvima, zalihama i resursima, pratite svoju robu kroz cijeli lanac opskrbe i analizirajte podatke.
 2. Optimizirajte dizaj svojega skladišta, testirajući i uspoređujući različite opcije.
 3. Uvijek u obzi uzmite trenutne i buduće potrebe.
 4. Implementirajte napredne opcije skladištenja i praćenja robe na lokaciji.
 5. Iskoristite vertikalni prostor.
 6. Koristite različitu opremu, police koje se mogu jednostavno prilagođavati vašim potrebama, ili različite opcije polica.
 7. Ubrzajte proces pripreme robe kroz korištenje tehnologije mobilnih terminala sa uputama, ili voice tehnologije sa uputama kroz glasovne naredbe.
 8. Koristite automatiziran sistem praćenja robe u skladištu (WMS).
 9. Razmislite o novim tehnologijama građenja, mobilna skladišta, balon skladišta.
 10. Povežite se sa svojim T&L providerima.
 11. Koristite napredne metrike i Big Data analitiku za praćenje performansi i uspješnosti.
 12. Educirajte svoje zaposlene, kako koristiti nove sisteme.
 13. Razmotrite mogućnosti uvođenja software-as-a-service (SaaS) rješenja, koji se mogu prilagođavati vašim potrebama i razvijati u skladu sa vašim poslovanjem.
 14. Integrirajet SVE SISTEME, uključujući ERP, elektronsko praćenje dostave (ePOD), praćenje vozila (TMS).

Za više informacija svakako nas kontaktirajte ili dođite na našu Warehouse akademiju!

SHARE