Izbjegnite 3 najčešće greške prilikom odabira i implementacije WMS projekta

Upravljanje rada u skladištu, Warehouse Management System

Odabir idealnog WMS rješenja za vaše skladište je težak, moguće skup i rizičan proces. Cilj implementacije je izabrati rješenje koje će unaprijediti vaše poslovanje, povećati učinkovitost rada i biti korisno za vaše zaposlene (user friendly).

Change management ili uvođenje promjena u vaše poslovanje je jedan od važnijih izazova koji morate savladati da bi uspješno implementirali vaše rješenje. Ali i prije nego što dođemo do te točke, važno je da razmotrite sve potencijalne opasnosti koje nas čekaju na putu do odabira idealnog rješenja za vaše poslovanje.

Kako bi ostali na pravom putu, napravili smo kratak pregled najčešćih izazova koji vas mogu očekivati na putu implementacije idealnog WMS rješenja.

1. Točno definirajte svoje zahtjeve i potrebe

Svaki WMS je drugačiji, a često je i instalacija istog WMS rješenja na različitim projektima drugačija od prethodne. Svako poslovanje i kompanija može imati posebne potrebe, i način na koji WMS rješava te izazove i potrebe može biti drugačiji, a postoji mogućnost da izabrano rješenje niti nema pravi odgovor na neke specifične izazove.

Kada krećemo sa planiranjem projekta WMS implementacije, potrebno je zamisliti idealnu situaciju, ili tzv. Big Picture vašeg skladišta i cijelog lanca opskrbe te čimbenika koji mogu utjecati na vas. Koji tip robe imamo u skladištu, kakvi su planovi za skladištenje robe u budućnosti (npr. roba sa određenim rokom trajanja)? Koju dokumentaciju trebamo za skladištenje robe? Koliko skladišnih lokacija i skladišnih mjesta imamo danas, i kakvi su budući planovi?

Nakon toga, provjerite koje posebnosti su relevantne za vašu logistiku. Da li trebate pomoć pri planiranju otpreme robe, da li opcije kao što su cross-docking, različiti načini komisioniranja (zonsko komisioniranje, dvo ili više fazno komisioniranje, komisioniranje više dokumenata odjednom…) može doprinijeti pozitivan utjecaj na vaše poslovanje. Sve to možemo analizirati kroz vaše trenutno poslovanje, broj naloga, broj grešaka, broj zaposlenih u logistici, broj stavki na nalozima, broj odrađenih stavki po zaposlenom…

Važno pitanje je da li ste u mogućnosti pratiti sve što želite pratiti?

2. Pitajte sve zaposlene

Postavljanje opsega vašeg budućeg WMS rješenja, kao i priprema pitanja iz prvog poglavlja, zajedno sa odgovorima mora uključiti sve zaposlene u logistici i managementu. Najčešće, to nije primjer u našoj regiji. Kompanije misle samo na vodstvene uloge i isključuju zaposlene na operativnim pozicijama pri svojem planiranju, što na kraju rezultira rješenjem koje nije BEST FIT za vaše poslovanje.

Potrebno je pokriti dobiti informacije iz svih pozicija, od skladišnog radnika, do radnika u trgovini (ako imate trgovine) pa do voditelja logistike i kompanije, kako bi saznali probleme, izazove i potrebe sa kojima se oni svakodnevno susreću. Na taj način ćete saznati “pain” koji vaš WMS mora riješiti, ili u najmanju ruku kako ne bi pogoršali trenutnu situaciju.

Npr. u slučaju da imate veliki broj dnevnih isporuka, te uredite WMS koji će ponuditi rješenje za brže komisioniranje, a da niste sredili docking poziciju možete stvoriti novo usko grlo. To znači da, u slučaju manjka prostora na otpremi ili nedostatka kamiona za isporuku svoje poslovanje možete na kraju sa WMSom usporiti a ne ubrzati.

Ekipa koja sudjeluje pri odabiru WMS rješenja mora biti cjelovita, kako bi dobili dobar pregled poslovanja i buduću perspektivu rada logistike i kompanije.

Budite fokusirani na male detalje, koji su važni za cjelokupno poslovanje, kako bi vaše stranke na kraju dana bile maksimalno zadovoljne, pri narudžbi, isporuci, kao i iskustvu kupnje prije i poslije. Ako vaši prodajni predstavnici stalno odgovaraju na upite, kada stiže pošiljka, da li imate dovoljno robe na zalihi, gdje se pošiljka nalazi, nesmijete uzeti WMS rješenje koje ne nudi takve informacije i ne rješava taj problem u isto vrijeme sa ostalima.

3. Fokusirajte se na to u čemu ste dobri (USP)

Sigurno postoji aktivnost u kojoj ste vi najbolji, što radite najbolje u vašem skladištu. To može biti brzina dostave, vrijeme potrebno da spakirate narudžbu u kutiju koja najbolje čuva zapakiranu robu. Vaše linije za komisioniranje mogu biti optimizirane kroz godine iskustva i poznavanje prodaje da možete planirati vaše resurse i način slaganja robe.

Što god da je vaša jedinstvena prednost, bilo da je to interna metrika ili nešto što kupci vide ili osjete, na tome se mora temeljiti vaša odluka o WMS rješenju koje ćete postaviti. Ako još neznate koja je to metrika, pogledajte ove metrike koje vam savjetujemo da pratite, te ćete možda dobiti kakvu ideju.

Suada Štitkovac
Business Development

SHARE