Interesantne činjenice o bar kodovima

Iako im se ne pruža puno pozornosti bar kodovi su jedni od najboljih izuma ikada. Imaju nevjerojatno važnu ulogu u poboljšavanju načina na koji poslovanja bilježe i dijele informacije te optimiziraju kretanje proizvoda u lancu opskrbe. Priča o bar kodovima počinje s Joseph Norman Woodlandom koji je, inspiriran Morseovom abecedom, nacrtao prvi bar kod u pijesku na plaži u Floridi. Pokušavao je riješiti problem koji je postavio voditelj supermarketa svom poslodavcu Drexel institutu. Ideja je patentirana 1952. godine, ali tek je 1974. skeniran prvi bar kod.

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o bar kodovima:

  • Barkodovi su prvi put koristili za označavanje željezničkih vagona kako bi željeznička poduzeća mogla identificirati dolazne vlakove i spriječiti sudare. Bar kodove je u potpunosti razvila željeznička industrija i poseban kodni sustav je stvoren za tu svrhu.
  • Ne samo da je bio prvi komercijalni proizvod s bar kodom skeniran u Marsh supermarketu u Troyju, Ohio, već je i prvi UPC skener tamo instaliran.
  • Bar kodovi se skeniraju s 99,99 % sigurnosti.
  • U Seattleu, QR kodovi koji sadrže link na detaljne informacije o preminuloj osobi su upisani na grobovima.
  • Bar kodovi sadržavaju broj 666 (numerički set ili kontrolnu sumu) koji su neki smatrali biblijskim znakom ‘mark of the beast’. George J. Laurer, koji je razvio UPC kod, morao je dati javnu izjavu o tim optužbama!

Za ispravno kreiranje bar kodova i njihovo provjeravanje svakako nas kontaktirajte.

SHARE
A salesman minus enthusiasm is just another clerk