GS1 standardi u T&L industriji — kako unaprijediti praćenje robe kroz uvođenje GS1 standarda

U zadnje vrijeme svjedočimo brzom razvoju industrije, koja je sve više ovisna od želja i potreba krajnjeg kupca. Procesi u SCM (Supply Chain Management) lancu su postali kompleksniji, a potreba po praćenju potreba tržišta je svakim danom sve veća.

Širenje Omnichannel trgovine, povećanje potražnje i sve veći zahtjevi kupaca, za T&L industriju znače da proizvodi moraju putovati što učinkovitije.

Skladište je veoma važan dio lanca, i također mora odgovoriti na ove nove izazove. Iz toga razloga, sve više skladišta uvodi nove tehnologije, koje pomažu zaposlenima pri praćenju zaliha od zaprimanja do izdavanja robe.

I dok uvođenjem bar kodova i RF opreme možemo unaprijediti rad skladišta, to ne unaprijeđuje cijeli SCM lanac, i praćenje robe kroz isti. Kako bi osigurali vidljivost i praćenje robe, moramo početi na početku (kod proizvođača) i završiti na kraju (kod kupca). Proizvođači trebaju uvesti standard, koji će garantirati jednostavno i učinkovito praćenje robe od proizvođača do kupca.

To je razlog, zašto su GS1 standard najšire prihvatili proizvođači hrane i pića. GS1 je organizacija, koja brine o standardima u poslovnoj komunikaciji.

BAR KODOVI — KORAK NAPRIJED, DA LI JE DOVOLJAN?

Ne tako daleko unazad, većina skladišta su se oslanjala na manualne procese, zapisujući sve podatke po principu “olovka — papir”. Kamioni sa robom bi došli, a zaposleni bi evidentirali podatke koristeći isprintane naloge, zaokružujući količine i zapisujući lokacije u ERP (u slučaju da su se lokacije pratile). Taj proces je bio kompliciran, i često je dolazilo do pogrešaka.

Uvođenje barkoda i RF skenera je ukinulo puno manualnog rada, zaposleni su mogli skenirati bar kod, i nije bilo potrebe za prepisivanjem. To je rezultiralo manjim brojem grešaka u skladištu, a zaposleni su postizali veću produktivnost i brzinu rada, te točnost zaliha u skladištu.

Unatoč tome, bar kodovi su sadržavali malo informacija o samom proizvodu, što je opet otvaralo mogućnosti za pogrešku i tražilo dodatni rad za prebrojavanje i unos količine na terminalu. WMS provideri su te probleme rješavali na način da su uvodili integraciju sa ERP rješenjima, zaprimanje robe sa najavnim dokumentima koji su imali većinu potrebnih informacija. To je donijelo dodatni napredak, na način da smo znali koja roba i koje količine nam dolaze u skladište.

GS1 standardi donose iste informacije, ali zbog razloga šire prihvaćenosti, GS1 standard pomalo počinje biti široko prihvaćeno rješenje. To znači, da uz pravilno označavanje u svoje ERP rješenje možete zaprimiti robu koja je bila najavljena, ali i onu koja je došla nenajavljeno, uz minimalnu potrebu za manualnim unosom podataka.

GS1 OZNAKE: STANDARD ZA IZVRSNOST

Kompanije koje već koriste GS1 standard za označavanje robe, šalju jasne informacije o svojim pošiljkama svim svojim partnerima, od težine pošiljke, do količine pakiranja, broja artikala…

Prilikom skeniranja GS1 barkoda, poznavajući logiku označavanja, odmah možemo prikupiti informacije o tome tko je proizveo artikl, rok trajanja, koliko je proizvoda i kutija na paleti… GS1 ima određene standarde za cijeli transportni proces, uključujući tip etikete, lokaciju, i boje barkoda.

Korištenje GS1 standarda također eliminira potrebu za uvođenjem vlastitih oznaka prilikom zaprimanja u skladište. Svaki GS1 barkod je unikatan, i koristi se samo za tu robu/pošiljku. Također, GS1 standard osigurava praćenje robe kroz cijeli SCM lanac. Ako uzmemo prehrambenu industriju kao primjer, tehnologija nam omogućava da pratimo sve lokacije proizvodne sirovine i gotovih proizvoda. U slučaju da dođe do situacije sa pokvarenom robom, koristeći GS1 standard i različita rješenja praćenja proizvodnje, skladišta, transporta, prodaje, možemo jednostavno utvrditi koja roba je pokvarena i gdje se nalazi.

TEHNOLOGIJA ZA NAPREDNIJI LANAC OPSKRBE

Trend koji se neprestano razvija u industriji lanca opskrbe je povećanje učinkovitosti. Rastom potražnje, skladišta moraju bolje iskoristiti svoje resurse — “do more with less”, a industrija traži transparentnost svakog koraka u lancu. Ako dobijemo robu označenu GS1 standardom, nema potrebe da koristimo svoje oznake i radimo dodatni posao. U slučaju da još ne radite sa GS1 standardom, razmislite o mogućnostima i prednosti koje uvođenje standarda može donijeti vašem poslovanju, bilo da ste proizvođač, logist ili distributer/retailer. Imat ćete bolji nadzor nad svim procesima i robom kroz cijeli lanac opskrbe.

SHARE