8 IT trendova koji utječu na hotelijerstvo

Kako bi gostima mogli pružiti jedinstveno iskustvo i podržati važne poslovne ciljeve, hoteli i hotelski lanci sve više važnosti daju izgradnji efektivne i opsežne IT strategije. Taktičko ulaganje u IT rješenja i njihova uspješna implementacija omogućuju ključna organizacijska sredstva i inicijative, pomažu osnažiti reputaciju branda i kao najvažnije, zadovoljiti zahtjeve današnjih umreženih korisnika – što opravdava ocjene zadovoljstva gostiju na tako visokoj razini.

Sve ovo zvuči uvjerljivo s jedne više razine, ali ako dublje promatramo određene trendove koji utječu na donošenje odluka vezanih uz informatizaciju te čujemo mišljenja stručnjaka za industriju odgovornih za donošenje tih odluka, dobivamo jasniju sliku informatizacije u današnjim hotelima i smještajnim kapacitetima. Godišnje istraživanje časopisa Hospitality Technology na temu smještajne tehnologije čini upravo to; praćenje budžeta, poslovnih ciljeva i trendova raspodjele ulaganja u hotelski IT.

U ovom grafičkom prikazu, među mnogim rezultatima i pokazateljima studije, ističemo njih 8 koji pomažu opisati trenutno stanje i smjer IT trendova u hotelijerstvu.

Prvi podatak pokazuje područja u kojima se daje prioritet IT investicijama iz ekonomske perspektive pa nadalje. Nije iznenađujuće da bi 57% hotela u idućoj godini više investiralo u IT, a činjenica da bi samo 2 % smanjilo potrošnju samo potvrđuje važnost utjecaja informatizacije na smještajne kapacitete.

Grafički prikaz zatim opisuje kako su IT investicije raspodijeljene zajedno s poslovnim ciljevima koji se na njih odnose. Poznato je da gosti očekuju visoko kvalitetnu uslugu wirelessa tijekom svog boravka te je potvrđeno da investicije u wireless i hardver čine približno polovicu (45%) IT proračuna, što jasno ističe važnost ove usluge za hotele i hotelske lance. Nadalje, skoro 37% hotelijera navodi održavanje IT infrastrukture kao značajnu slabost njihovog poslovanja, a njih 39% kao svoju glavnu slabost navodi nedostatak u IT proračunu. Ovi trendovi mogu značiti da postoji dobra prilika za pružatelje usluga u ugostiteljstvu koji bi svojim rješenjima ublažili teret održavanja i upravljanja wirelessom. Ti trendovi također mogu ukazati na potrebu za učinkovitijim alatima za upravljanjem wirelessom kako bi se svakodnevni poslovi oko održavanja pojednostavnili.

Što se softvera tiče, hoteli planiraju uložiti u strateški softver (32%) kako bi povećali angažman gostiju (51%) i bolje iskoristili Big Data tehnologiju kao dio svog IT pristupa. Međutim 37% njih trenutno ne koristi Big Data na svrhovit način, a veliki postotak hotelijera svoju zrelost u analitičkoj obradi podataka smatraju značajno zaostalom u usporedbi s konkurencijom. Ovo upućuje na nedostatak znanja ili nedostatak rješenja koji bi hotelijerima omogućili iskorištavanje analize Big Data. Budući da je ova tema u hotelijerstvu još uvijek u začecima razvoja najvjerojatnije su oba odgovora točna.

Ovi podaci samo su primjeri mnogih pozitivnih pokazatelja iz grafičkog prikaza te pomažu vjerno prikazati ključne tehnološke trendove koji utječu na donošenje odluka vezanih uz IT u sektoru smještajnih kapaciteta. Wireless, sigurnost informacija, analitička obrada podataka i strategije angažmana gostiju mogu predstavljati prevelik izazov za svakog hotelijera – ali ne mora nužno biti tako. Namjenska rješenja za hotelijerstvo nude odgovor na sva ova pitanja na jednom mjestu i iz jednog izvora, pojednostavljujući raspravu i omogućujući vam da se posvetite onome što radite najbolje: pružanje najboljeg mogućeg iskustva za goste. Više o rješenjima za hotele čitajte na našoj stranici.

SHARE