Kako izgleda popis artikala na elektronski način?

Prošle sedmice nazvao me šef srednje velikog skladišta. Bliži se kraj godine i zato ponovo očekuje da će pola preduzeća morati da odradi ceo vikend, kako bi uradili popis i utvrdili gde im se nalazi koji artikal. Prethodne godine imali su neki problem zbog kojeg su svu robu premeštali s jednog mesta na drugo. Njihov dugogodišnji magacioner znao je napamet gde se šta nalazi, ali je nedavno dao otkaz. Zato će ove godine popisivanje artikala da im bude još napornije.

 
Naše navike ponekad su i naš najveći neprijatelj. Ovo skladište već 20 godina vodi svoje stanje samo zapisivanjem na papir i, obzirom da su se uvek plašili velike investicije, obučavanja zaposlenih i instaliranja kablova po skladištu, obratili su nam se tek sada. Na neki način mogu da ih razumem. S druge strane, kada se jednom implementira dobar sistem, svi imaju više vremena, rade efikasnije i bez stresa, u mogućnosti su da uskladište više robe, ne dešava im se da novu robu isporučuju dok stara i dalje stoji na istom mestu, a na kraju i prostor skladišta se popunjava na optimalan način.

Kako izgleda realizacija popisa? Zbog uvođenja barkodova i ručnih terminala, svako premeštanje artikla evidentira se istog trenutka kada radnik u magacinu to i uradi.
Ako se koristi upravljanje glasom, ostvaruje se bolji fokus i ruke su slobodne, što dodatno doprinosi boljoj efikasnosti. Zbog realne slike u skladištu, provera stanja se svodi na, da tako kažemo, »štih probu« – proveri se samo deo skladišta da bi se, za svaki slučaj, videlo da li se negde pojavila neka greška. Radnici koji znaju da su im procesi zaista pedantni, popis više i ne rade jer su sigurni da se roba nalazi upravo tamo gde im to pokazuje i sam sistem.

Ako još ne koristite barkodove i mobilne ručne terminale u skladištu, javite nam se.
SHARE
Marija Jakopin is a presales consultant. Her field of work is about optimizing HRM processes and RFID tracking. She has an Applicative Mathematics Faculty degree, which enables her to understand the needs of the market from the IT point of view. In her free time she likes to explore tunnels.